Hoeveel kost een beugel / orthodontie?

De gemiddelde kosten voor een beugel voor kinderen ligt tussen de 2500 en 3000 euro en duurt gemiddeld 2-3 jaar.  Uiteraard wilt u uw de kosten precies weten voor uw persoonlijke situatie. Dit wordt geheel duidelijk na het eerste consult en het maken van een behandelplan. Het is niet van te voren exact te benoemen aangezien dit afhankelijk is van de afwijking van het gebit, de beugels die nodig zijn en hoe goed deze worden gedragen. Wij hanteren de vaste tarieven die zijn vastgesteld aan de officiële  tariefbeschikking van de Nederlandse zorgautoriteit en is altijd leidend en worden elk jaar opnieuw vastgesteld. 

Een beugel voor volwassenen (18+) is qua vergoeding een ander verhaal. Orthodontie valt niet binnen het basispakket van zorgverzekeraars. Veel zorgverzekeraars vergoeden wel een gedeelte van de kosten, wanneer er een aanvullende tandartsverzekering is afgesloten. In de meeste gevallen gaan de orthodontiebehandelingen niet ten koste van het eigen risico. Is er sprake van een ernstige groei- of ontwikkelstoornis aan de kaak, mond of tanden? Dan vallen de behandelingen vrijwel altijd binnen het basispakket en worden de kosten wel verrekend met het eigen risico.

Wat er precies vergoed wordt, verschilt per zorgverzekeraar en het is afhankelijk of de beugel voor een kind of volwassene is. De meeste beugelbehandelingen zijn namelijk verzekerd voor kinderen tot 18 jaar, wanneer een aanvullende verzekering is afgesloten. Hoeveel je per maand extra moet betalen en hoeveel er wordt vergoed verschilt per zorgverzekeraar. Een aanvullende verzekering voor orthodontie kost tussen de € 10 en € 60 per maand bovenop de basisverzekering. Lees hier welke verzekeringen een bedrag vergoeden. Het kiezen van een verzekering voor een orthodontische behandeling is wel uw eigen verantwoordelijkheid.